Õdede tants

Kaks tawny õdehaid (Nebrius ferrugineus) ujuvad öösel, India ookean, Maldiivid

HAIDIKUR

Õdede tants

ANDREY NEKRASOV on Maldiividel armunud öise kohtumise tunnistajaks

1118 haidega 1

MA TEGISIN NEED FOTOD Vaavu atollil Maldiividel, kui ma öösel snorgeldades jälgisin üle 20 minuti isase ja emase kollakashai ebatavalist käitumist.

Neid vaiphaid leidub troopilise India ja Vaikse ookeani madalates rannikualades, mitte sügavamal kui umbes 70 m. Nende punakaspruun värvus kajastub roostele viitavas ladinakeelses nimes Nebrius ferrugineus.

1118 haidega 2

Oma 2.5–3 meetri pikkused on need kindlasti piisavalt suured nende "kangelaslike" fotode jaoks, kuid ei ole hirmutavad. Nägusid iseloomustavad „vuntsid”, fotogeenne saba moodustab veerandi nende keha pikkusest ja nende olemus on rahumeelne, isegi flegmaatiline, kuigi iga ülemäärast tuttavat sukeldujat tõrjutakse tõenäoliselt jõuliselt.

Paljud India ookeani sukeldumiskeskused pakuvad õde-hai öiseid sukeldumisi. Selle põhjuseks on asjaolu, et need kiskjad puhkavad valgel ajal, sirutades välja kuriste põhjas või riffide võrastiku all, mõnikord üsna suurte rühmadena.

Nad peavad jahti öösel, toitudes riffikaladest, vähilaadsetest, peajalgsetest ja isegi merisiilikest. Kui nad ei saa oma pead rifiõõnsustesse, milles nende saak varitseb, pole see oluline – tugeva imemise abil saavad nad selle veejoale oma suhu tõmmata.

See tekitab iseloomuliku laksutava heli – omamoodi õe head ööd suudlusi.

Ilmus DIVER 2018. aasta novembris

KUI SUL ÕNNEB, nagu ma tol õhtul, võite näha paaritumistantsu, mis on haide paljunemisvahend.

1118 haidega 3

Viljastumine, nagu imetajatelgi, on sisemine, nii et isane püüab oma hambaid emase rinnakusse uputada. uim ja kui tal see õnnestub, keerata naine selili, et ta saaks viia tema kloaaki oma pterygopodia – torukujulised eendid pärakul. uimed.

See protsess võib võtta aega ja tulemuseks on veniv, väänlev tants, mille tunnistajaks ma olin.

Rasedus kestab umbes kuus kuud. Embrüod saavad toitu emakas asuvatest arenemata munadest ja see näib olevat tugevaima ellujäämise küsimus, mistõttu on pesakondades harva rohkem kui neli haipoega, millest suurim on umbes 80 cm pikk.

Kahjuks on need haid sihtmärgiks nii sportlikele kui ka tööstuslikele kaluritele. Ja nende loodusliku elupaiga hävitamine inimeste poolt ja toidubaasi vähenemine on sundinud IUCN-i määrama sellele võluvale haile haavatava liigi staatuse.

HOIAME ÜHENDUST!

Hankige iganädalane kokkuvõte kõigist Diverneti uudistest ja artiklitest Scuba mask
Me ei rämpsposti! Loe meie privaatsuspoliitika rohkem infot.
Soovin uudiskirja
Teata sellest
Külaline

0 Kommentaarid
Sidus tagasiside
Kuva kõik kommentaarid

Connect koos meiega

0
Hea meelega teie mõtted, palun kommenteerige.x